Witam Mam dylemat odnośnie zakupu BCAA. Zastanawiam się pomiędzy TREC BCAA Powder w proszku, a OLIMP BCAA MegaCaps. Które waszym zdaniem lepiej kupić ?
Wydawać by się mogło, że ilość protein zawartych w mięsie jest ilością stałą i niezależnie od sposobu rozdrobnienia w jamie ustnej jest to białko w pełni wykorzystane przez nasz organizm, a jego trawienie rozkłada się w czasie. Jednak francuscy naukowcy przedstawili badanie, w którym sugerują, że jakość żucia mięsa będzie miała wpływ na ilość [...]
Nie od dzisiaj wiadomo, że właściwa podaż protein jest związana nie tylko z regeneracją powysiłkową, wzrostem masy mięśniowej, syntezy białek mięśniowych, ale nawet samopoczuciem, regulacją glikemii i lepszym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Referencje: Min Cheol Chang i in. Effects of Whey Protein, Leucine, and Vitamin D Supplementation [...]
Proces budowania masy mięśniowej niezależnie od tego, czy mówimy o sportowcu młodym, czy osobie po siedemdziesiątym roku życia jest możliwy. Jednak, jak pokazują badania konieczna jest indywidualna opieka dietetyczna, która będzie uwzględniała m.in. większą podaż białka serwatkowego po treningu. Jak wiadomo osoby trenujące siłowo posiadają [...]
Hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Valladolid pracowali z zawodowymi kolarzami podczas dość długich startów. Długich, ponieważ trwały one ponad 20 dni. Sportowców podzielono na dwie grupy, w której jedna otrzymywała podstawową suplementację i 400 mg magnezu do śniadania, a druga tylko podstawową suplementację. Magnez pozwala wyhamować rozpad [...]
Ashwagandha jest niezwykle popularnym suplementem diety, którego działanie skupia się głównie na wsparciu układu nerwowego. Jej popularność obecnymi czasy urosła do rangi popularności kreatyny, beta-alaniny czy aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Naukowcy postanowili sprawdzić, czy ashwagandha oprócz działania adaptacyjnego dla układu nerwowego [...]
Przejście na dietę redukcyjną (deficyt kaloryczny) stanowi wyzwanie dla muskulatury, w kontekście utrzymania jej rozmiarów. Dlatego w okresie odchudzania, wykorzystujemy cały wachlarz suplementacji antykatabolicznej (przeciwdziałającej rozpadowi tkanki mięśniowej).Na naszych półkach znajdziemy aminokwasy rozgałęzione BCAA, aminokwasy EAA, kreatynę [...]
Trenujący systematycznie na siłowniach często zwracają uwagę na problemy z postawą ciała. Zazwyczaj dysfunkcja dotyczy faktu, że ich mięśnie piersiowe, jak i cały przód ciała jest nieproporcjonalnie silny do tyłu, czyli grzbietu. Sprawia to, że kręgosłup nieco nabiera pozycji kifotycznej w rozumieniu pogłębienia naturalnego stanu. Podsumowanie [...]
Człowiek jest niesłychanie wrażliwy na zmiany ilości wody w ustroju, gdyż występuje ona w różnych tkankach i pełni wiele ról (np. osocze, płyn mózgowo-rdzeniowy, płyn w obrębie stawów, w jelitach itd.). Wyniki masa ciała spadła o 3,8% po odwodnieniu i 0,4% po pobycie w saunie, jednak z dostarczaniem wody objętość osocza spadła o 7,5% po 60 [...]
Arginina jest jednym z ciekawszych aminokwasów wchodzącym w skład popularnej kreatyny (obok glicyny i metioniny). Arginina jest klasyfikowana jako aminokwas częściowo niezbędny, za niezbędne w pożywieniu, w postaci odżywek i suplementów uznaje się np. BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione (izoleucyna, leucyna, walina), wspomnianą metioninę, [...]
Wykorzystanie HMB w świecie kulturystyki doczekało się różnych mitów, spaczonych poglądów czy przypisywaniu magicznych zasług, co miało za zadanie zachęcić osoby trenujące do zainteresowania się tym środkiem. Jednak osoby stąpające twardo po ziemi przeanalizowały potencjalne korzyści produktu, które jak się okazuje, występują i są całkiem [...]
Włączenie do codziennych jadłospisów dodatkowej ilości białka może przynieść wiele korzyści odżywczych. Jest to jeden z najczęściej stosowanych „zabiegów” dietetycznych, kiedy poprawić się chce stosunek beztłuszczowej masy ciała do masy tkanki tłuszczowej, czy wydolność organizmu oraz stan zdrowia przy niektórych schorzeniach. Nie są to jedyne [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
Spotkaliście się czasem z opiniami, że białko ma działać, a nie smakować? Zazwyczaj tego typu kwestia bardziej powinna dotyczyć suplementów bardziej wyspecjalizowanych niż komponent białkowy diety, który dość często zdarza się nam spożywać. Tym bardziej że obecnie białko w diecie sportowca, jest elementem stałym. Firma SFD na rynku suplementacji [...]
Naukowcy chcieli ustalić, czy podawanie klasycznego białka serwatkowego WPC ma przewagę nad suplementacją protein grochu z dodatkami (groch, drożdże, wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano [...]
Białko sojowe jest niesłusznie postrzegane jako gorsze, gdyż wyniki większości badań wskazują, że nie powoduje spadku stężenia testosteronu w ustroju. W dobrze kontrolowanych warunkach nie wykryto znaczącego wpływu spożycia białka sojowego lub izoflawonu na stężenie testosteronu, stężenie SHBG (globuliny, która wiąże testosteron, sprawiając, iż [...]
Sportowcy na diecie roślinnej lub ze wdrożonymi ograniczeniami żywieniowymi, rezygnujący z produktów mlecznych, wybierających te o niskiej zawartości alergenów, wegańskie lub bezglutenowe, mogą kierować swoją uwagę w stronę suplementacji białkami roślinnymi. Powszechnymi źródłami protein są soja, konopie, ryż i groch. Dlaczego warto postawić na [...]
Regularne uprawianie sportu niesie za sobą wiele korzyści. Nie tylko zdrowotnych i sylwetkowych. Ćwiczenia poprawiają nastrój, jakość snu czy nawet pamięć, ale korzystają z naszych zasobów energetycznych, które trzeba na bieżąco uzupełniać. Nie ma nic za darmo. Każdy trening to uszczuplenie tych zasobów, które oczywiście można odbudować przy [...]